SPORTURI  »  ALTELE  »  PARACLIMBING

România, medalie de aur la Campionatul Mondial de Paraclimbing

Articol de GSP - Publicat luni, 22 iulie 2019 18:09

Cosmin Candoi, component al Lotului Național de Paraclimbing este noul Campion Mondial la Paraclimbing, categoria B3 - sportivii care au o vedere între 5 și 20%. 

Cosmin, alături de alți 5 membrii ai Lotului Național, însoțiți de antrenorul și coordonatorul Claudiu Miu – fost campion balcanic la escaladă, au participat în perioada 16 – 17 iulie la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Franța. 

România este prezentă pentru a treia oară consecutiv la această competiție internațională.

”Sunt foarte mulțumit de echipă, iar rezultatele obținute sunt doar dovada muncii lor. Avem spate sute de ore de antrenamente care și-au arătat utilitatea la cea mai mare competiție de cățărare pentru sportivii cu deficiențe. Demonstrăm cu fiecare cățărare că atunci când există voință și determinare, limitările și fricile dispar”, a declarat Claudiu Miu, antrenorul și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing.

Cei 6 sportivi români care au făcut parte din Lotul României sunt: Cosmin Candoi, Cezar Ciuca, Alexandru Benchea, Razvan Nedu, Alexandru Simion si Anita Constantinescu. Ei au participat la categoriile B1, B2, B3 – deficienți de vedere și RP3 – deficiențe motorii. Aceste categorii reprezintă gradul de deficiențe al sportivilor. În categoria B1 intră sportivii total nevăzători, cu o vedere între 0 și 1%. La această categorie a participat Alexandru Benchea. La B2 sunt încadrați sportivii parțial văzători, care văd între 2 și 5%. La această categorie a intrat în competiție Razvan Nedu. În categoria B3 sunt încadrați sportivii care au o vedere între 5 și 20%, iar la această categorie participă 3 sportivi din Lotul Național. Categoria RP3 este destinată spotivilor cu deficiențe motorii, iar reprezentanta noastră a fost Anita Constantinescu.

Media de vârstă a Lotului Național de Paraclimbing este de 20 de ani, iar probele la care participă cei 6 sportivi români sunt escalada, cu diverse grade de dificultate. 

Clasamentul Lotului Național al României este următorul:

Alexandru Benchea – categoria B1, locul 8

Răzvan Nedu – categoria B2, locul 5

Cosmin Candoi – Campion Mondial la categoria B3

Cezar Iulian – categoria B3, locul 4

Simion Alexandru – categoria B3, locul 7

Anita Constantinescu – categoria RP3, locul 5

”Titlul de Campion Mondial mă onorează. Dar să știți că în spate este o muncă de echipă, cu multe ore de antrenamente și cu multe situații limită care ne scoată din zona de confort. Le mulțumesc oamenilor care m-au adus prima dată în sala de escalada, al celor care m-au învățat să mă cațăr, al celor care m-au încurajat și susținut. Au contribuit la succesul meu prietenii, familia, profesorii, antrenorii, colegii din Lot. Am avut emoții, dar am avut și siguranța lucrului bine făcut, al unui parcurs de care sunt mândru și al unei echipe puternice. Mă bucur să fac parte din Lotul Național de Paraclimbing al României și sunt fericit că am putut să fiu eu acela care a urcat steagul pe prima treaptă a podiumului”, a declarat Cosmin Candoi, Campion Mondial la categiria B3, component al Lotului Național de Paraclimbing.

Asociația Climb Again se ocupă activ de pregătirea Lotului Național de Paraclimbing, iar prin antrenamentele fizice și pregătirea psiho-emoțională necesară, antrenorul Claudiu Miu și ceilalalți instructori și coordonatori doresc creșterea gradului de mobilitate a tinerilor cu deficiențe de vedere și creșterea numărului de nevăzători sau parțiali văzători care vor să facă performanță prin escaladă.

Despre Climb Again

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE). Din anul 2014, Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe, iar rezultatele sunt impresionante.

Misiunea Climb Again este să ofere o viață normală persoanelor cu dizabilități. O viață normală înseamnă o viață în care oricine are șansa să își atingă propriul potențial. Echipa de profesionoști – antrenori, instructor, terapeuți, pune foarte mare accent pe abilitățile care îi ajută pe copii să aibă o viață independentă și să se integreze cu normă întreagă în societate.0

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
10207222011261729
Vali Popescu  •  23 Iulie 2019, 18:53

Felicitari sincere pentru munca depusa si pentru rezultatele pe masura. Bravo Claudiu, este extraordinari ce poti realiza cu acesti tineri cand totul vine din inima. Mult succes in continuare!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează